Duyarlı Olmak

Ressamlar, müzisyenler ve diğer sanatçılar yapıtlarını ortaya çıkartırken sezgilerini kullanırlar Duyarlı olmak nezaketli davranmayı da beraberinde getirir. Nezaket erken çocukluk döneminde öğrenilir. Rol model olan ebeveyn ve öğretmenle yetişen çocuk bunu davranış biçimi olarak hayatına geçirir.
Sanat atölyelerinde sanatsal çalışmalar sırasında bireyler arasında nezaket ve iletişim biçimi gelişir.
Bireysel yapılan sanatsal çalışmalar günlük hayatımızda gördüğümüz, ama gözden kaçırdığımız nesnelere ve olaylara daha hassas bakmamıza yardımcı olabilir. Örneğin fotoğraf çekmek, doğaya fotoğraf makinesiyle gidip gördüklerinin fotoğrafını çeken biri sonra fotoğrafa baktığında, bitkileri taşları yada çiçeklerin detaylarını daha iyi görebilir, renklerin dokuların nüansını fark eder. Yada hayalindeki manzarayı çizen bir çocuk bunu daha sonra doğayla karşılaştırır. Bu karşılaştırma öğrenmeye sebep olur.
Eskimiş, kırılmış yada kullanılmayan bir eşyayı atmak yerine tamir etmek ,eşyaya olan saygıyı artırır. Atık materyaller kullanarak çocuğun kendi oyuncağını kendisi yapması sadece yaratıcılığı artırmak için değil etrafındaki sıradan nesnelere karsı da duyarlı olmasına da yardım eder.
Mutfak atölyesinde hazırlanmış yoğurt turşu, yada tarhanayı yapan kişiler tat ve sağlıklı beslenme konusunda daha duyarlı olur. Ağaçtan meyve toplayan çocuk elmanın manavdan gelmediğini bilir. Ağacın doğadaki kıymetini bilir ve büyüdüğü zaman ağaç diker.
Parfüm atölyesinde çocukların doğadan gelen bitki ve yağlarla yaptığı karışımlarla örneğin lavanta yada gül arasındaki farkı deneyimleyerek öğrenir. Doğayı seven güzeli gören birey etrafının güzel olmasını arzular, gelecekte mimar yada tasarımcı olmasa bile estetiğe önem veren biri olur. Sanatsal, estetik değerler insanı mutlu eder, yaratıcı gücünü artırır ayrıca, yaratıcı drama atölyeleri empati yeteneğini artırır, hikayedeki oynadığı rolü çalışırken karakterin halinden anlamayı deneyimler. Kendinden farklı olan kişilere karsı anlayışlı ve duyarlı davranır.
Duyarlı bireylerden oluşan toplumlar da duyarlı olur. Toplumsal duyarlılık sorumluluk alarak gerçekleşir. Birey Toplum içinde yasadığı için çevresine, çevresinde yasayanlara ve olaylara karşı duyarlı olmalıdır.
Recent Posts

İyi Öğretmen
15 Eki 2019 - Sanat

Sanat ve Çocuk Arasındaki İlişki
14 Eki 2019 - Çocuklar İçin Atölye